Meer over ons

Voor een duurzame toekomst


De gemeente Hellendoorn heeft als ambitie om in 2030 minimaal 30% van het elektriciteitsgebruik binnen de gemeente duurzaam op te wekken. De coöperatie Duurzaam Daarlerveen wil actief bijdragen aan de energietransitie door te investeren in duurzame projecten. Van de opbrengsten zal een deel direct worden geïnvesteerd in groene maatschappelijke doelen in en rond Daarlerveen.

Ik wil meedoen!

De gemeente Hellendoorn heeft als ambitie om in 2030 minimaal 30% van het elektriciteitsgebruik binnen de gemeente duurzaam op te wekken. Samen met de inwoners bepalen hoe dit gerealiseerd gaat worden. Ook Daarlerveen kan daar aan bijdragen.  Daarom hebben we in april 2022 de coöperatie Duurzaam Daarlerveen opgericht met als doel actief bij te dragen aan de energietransitie in Daarlerveen en omstreken.

Wat wij doen

Besparen

Besparen is de eerste en meest logische stap in de verduurzaming; wat niet wordt verbruikt hoeft ook niet te worden opgewekt. Besparing door bijvoorbeeld isoleren heeft over het algemeen een hoog rendement en levert daarnaast ook direct meer wooncomfort.

Duurzame energie opwekken

Samen lokaal duurzame energie opwekken, dat is één van onze doelen. Dit kan op verschillende manieren, zoals zon-op-dak, zon-op-land of via windenergie.

Zon op dak

Als Duurzaam Daarlerveen willen we zoveel mogelijk daken in en rondom Daarlerveen gaan voorzien van zonnepanelen. Dit kunnen kleine particuliere daken zijn, of grotere bedrijfsdaken of agrarische bedrijfsgebouwen.

50% lokaal eigendom

Voor initiatieven van professionele ontwikkelaars met betrekking tot grootschalige energieopwekking proberen wij minstens 50% lokaal eigendom te realiseren voor optimale lokale lusten voor de leden en inwoners van Daarlerveen. Een voorbeeld hiervan is het zonnepark is de ontwikkeling van het zonnepark aan de G.J. Kerkdijkweg.

grootschalig energie opwekken

Duurzaam Daarlerveen heeft de ambitie om zelf ook grootschalig energie te gaan opwekken (100% lokaal eigendom). Duurzaam Daarlerveen werkt hierbij samen met partners die zorgen voor de kennis en kapitaal om dit te realiseren.

Particulier isoleren

De particuliere woning heeft veel kansen als het om duurzaamheid gaat. Start altijd met het bekijken van de mogelijkheden voor uw woning door bijvoorbeeld het isoleren van vloeren, spouwmuren, daken en beglazing. Wat u immers niet verbruikt hoeft u ook niet op wekken of in te kopen. Het zijn maatregelen met een hoog rendement. Zowel financieel als qua wooncomfort biedt het veel kansen.

mede-eigenaarschap

Door lid te worden van de coöperatie ondersteun je ons werk en laat je de duurzaamheid in Daarlerveen groeien. Je kunt meepraten en jaarlijks meebeslissen over de plannen van de coöperatie en de besteding van de mogelijke winsten. Bovendien kun je dan meedoen in nieuwe projecten en mede-eigenaar worden van zonneparken (of windmolens). Zodat je ook zelf kunt profiteren van de opbrengsten.

Vrijwilligerswerk

Om onze ambities en doelen te bereiken moet er veel werk worden verzet. Dat kunnen we als bestuur niet alleen. De coöperatie zoekt daarom vrijwilligers. Heb je ervaring met techniek, energie, besturen, projectontwikkeling, financiën, juridische zaken of communicatie? Of vind je het gewoon leuk en leerzaam om actief bij te dragen aan een duurzamere wereld? Werken aan duurzaamheid geeft energie!

Nieuws/blogs

Algemeen

Er is ruim 20% minder CO2-uitstoot in de gemeente Hellendoorn, behaald met inzet van inwoners en bedrijven. Annemarie Dubbink, wethouder duurzaamheid: “Ik ben erg blij met het

Lees nu...
Bespaar tips

De natuur geeft ons op dit moment gratis warmtebeeldfoto's. Door de bevroren of zelfs besneeuwde daken worden koudebruggen en luchtlekken/kieren/naden nu goed zichtbaar.

Lees nu...
Bespaar tips

Het lijkt wat tegenstrijdig, maar je kan behoorlijk op je stookkosten besparen door goed te ventileren. Maar, zul je denken, als ik ventileer haal ik toch juist koude lucht van buiten? Dat kost toch energie?

Lees nu...
Bespaar tips

Het klinkt als een open deur, maar eenvoudig energie besparen doe je door de verwarming een graadje (of 2) lager te zetten. Vooral ook op de momenten dat je niet thuis bent. Door de verwarming één graad lager en 's nachts op 15 graden te zetten bespaar je al snel zo'n 6 tot 8% op je stookkosten.

Lees nu...
Vrijwilliger worden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Bedankt voor jouw vraag. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw vraag te beantwoorden.
Oeps! Er ging iets mis. Check je gegevens en pas aan waar nodig. Verzend het formulier vervolgens nogmaals.