Wie wij zijn

doe jij ook mee?

Investeer in de toekomst
van Daarlerveen

De aanzet tot de Coöperatie is gedaan door de “Werkgroep energietransitie” van het Plaatselijk Belang Daarlerveen. Zij hebben de eerste stappen gezet en externe contacten gelegd om tot een coöperatie te komen. Ook hebben zij gezorgd voor een bestuur. Het bestuur is daarna slagvaardig te werk gegaan om de coöperatie daadwerkelijk gestalte te geven. Sinds 12 april 2022 zijn we officieel geregistreerd onder de naam Coöperatie Duurzaam Daarlerveen u.a.

Het bestuur wordt gevormd door:
Sonny Marsman, Harry van der Meer en Bart Groothaar.

Daarlerveen

Voor een duurzame toekomst


De gemeente Hellendoorn heeft als ambitie om in 2030 minimaal 30% van het elektriciteitsgebruik binnen de gemeente duurzaam op te wekken. De coöperatie Duurzaam Daarlerveen wil actief bijdragen aan de energietransitie door te investeren in duurzame projecten. Van de opbrengsten zal een deel direct worden geïnvesteerd in groene maatschappelijke doelen in en rond Daarlerveen.

Ik wil meedoen!

Wat wij doen

Besparen

Besparen is de eerste en meest logische stap in de verduurzaming; wat niet wordt verbruikt hoeft ook niet te worden opgewekt. Besparing door bijvoorbeeld isoleren heeft over het algemeen een hoog rendement en levert daarnaast ook direct meer wooncomfort.

Duurzame energie opwekken

Samen lokaal duurzame energie opwekken, dat is één van onze doelen. Dit kan op verschillende manieren, zoals zon-op-dak, zon-op-land of via windenergie.

Zon op dak

Als Duurzaam Daarlerveen willen we zoveel mogelijk daken in en rondom Daarlerveen gaan voorzien van zonnepanelen. Dit kunnen kleine particuliere daken zijn, of grotere bedrijfsdaken of agrarische bedrijfsgebouwen.

50% lokaal eigendom

Voor initiatieven van professionele ontwikkelaars met betrekking tot grootschalige energieopwekking proberen wij minstens 50% lokaal eigendom te realiseren voor optimale lokale lusten voor de leden en inwoners van Daarlerveen. Een voorbeeld hiervan is het zonnepark is de ontwikkeling van het zonnepark aan de G.J. Kerkdijkweg.

grootschalig energie opwekken

Duurzaam Daarlerveen heeft de ambitie om zelf ook grootschalig energie te gaan opwekken (100% lokaal eigendom). Duurzaam Daarlerveen werkt hierbij samen met partners die zorgen voor de kennis en kapitaal om dit te realiseren.

Particulier isoleren

De particuliere woning heeft veel kansen als het om duurzaamheid gaat. Start altijd met het bekijken van de mogelijkheden voor uw woning door bijvoorbeeld het isoleren van vloeren, spouwmuren, daken en beglazing. Wat u immers niet verbruikt hoeft u ook niet op wekken of in te kopen. Het zijn maatregelen met een hoog rendement. Zowel financieel als qua wooncomfort biedt het veel kansen.

mede-eigenaarschap

Door lid te worden van de coöperatie ondersteun je ons werk en laat je de duurzaamheid in Daarlerveen groeien. Je kunt meepraten en jaarlijks meebeslissen over de plannen van de coöperatie en de besteding van de mogelijke winsten. Bovendien kun je dan meedoen in nieuwe projecten en mede-eigenaar worden van zonneparken (of windmolens). Zodat je ook zelf kunt profiteren van de opbrengsten.

Vrijwilligerswerk

Om onze ambities en doelen te bereiken moet er veel werk worden verzet. Dat kunnen we als bestuur niet alleen. De coöperatie zoekt daarom vrijwilligers. Heb je ervaring met techniek, energie, besturen, projectontwikkeling, financiën, juridische zaken of communicatie? Of vind je het gewoon leuk en leerzaam om actief bij te dragen aan een duurzamere wereld? Werken aan duurzaamheid geeft energie!

Nieuws/blogs

Nieuws

Ontwikkeling zonnepark G.J. Kerkdijkweg beëindigd

Ontwikkelaar Solar Energy Works heeft besloten de ontwikkeling van het zonnepark aan de Gerrit-Jan Kerkdijkweg te beëindigen. De voornaamste reden ligt bij het verkrijgen van een aansluiting

Lees nu...
Nieuws

1e zon-op-dak project

Zoals in de laatste nieuwsbrief van de coöperatie gemeld is, wordt er momenteel een plan ontwikkeld voor een zonnedak op het pand van Luchtdichtshop aan de Nonkeswijk.

Lees nu...
Algemeen

Bestuursleden gezocht

Wil jij een bijdrage leveren aan de gemeenschap in Daarlerveen? Heb je een duurzaam hart? Wil je een bijdrage leveren aan de energietransitie? Heb je bestuurlijke kwaliteiten of wil je die ontwikkelen? Dan zoeken we jou!

Lees nu...

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen
Waarom een energiecoöperatie?
Wat is het doel van coöperatie Duurzaam Daarlerveen?
Waarom zou ik lid worden?
Ik woon niet in Daarlerveen of de gemeente Hellendoorn, kan ik lid worden?
Waarom hanteren jullie verschillende contributiebedragen?
Ik wil als bedrijf/organisatie lid worden, kan dat?
Zijn er verschillen in rechten en plichten bij de verschillende contributiebedragen?
Kan ik actief worden als vrijwilliger?

Lidmaatschappen

Duurzaam Daarlerveen is een vereniging van, voor en door Daarlerveners. Door lid te worden kun je mee profiteren via zonnepaneelprojecten en een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast mag je meebeslissen over de koers en het beleid van onze Coöperatie. wil je meer weten over het lidmaatschap kijk dan op onze pagina met algemene voorwaarden waar alles nog een duidelijk uit wordt gelegd.

Lid worden kan vanaf 15 euro per jaar, dit is 1,25 euro per maand. Je kan er ook voor kiezen om lid te worden voor een hoger bedrag, namelijk voor 25 of 50 euro per jaar. Als je persoonlijke situatie het toelaat iets meer te betalen steun je de coöperatie naar draagkracht. In onze optiek een eerlijk systeem om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Voor het lidmaatschap maakt het geen verschil.  Ieder lid heeft één stem. En samen bepalen we de koers van de coöperatie!

Plustarief bedrijven

€ 250

Jaarlijks

Elk lid heeft één stem en kan investeren en participeren in initiatieven van de Coöperatie Duurzaam Daarlerveen.

Instaptarief

€ 15

Jaarlijks

Elk lid heeft één stem en kan investeren en participeren in initiatieven van de Coöperatie Duurzaam Daarlerveen.

Basistarief

€ 25

Jaarlijks

Elk lid heeft één stem en kan investeren en participeren in initiatieven van de Coöperatie Duurzaam Daarlerveen.

Instaptarief bedrijven

€ 100

Jaarlijks

Elk lid heeft één stem en kan investeren en participeren in initiatieven van de Coöperatie Duurzaam Daarlerveen.

Plustarief

€ 50

Jaarlijks

Elk lid heeft één stem en kan investeren en participeren in initiatieven van de Coöperatie Duurzaam Daarlerveen.

Vrijwilliger worden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Bedankt! Jouw aanmelding is binnen. Je krijgt nu een email van ons met een betaallink.
Let op! Het kan circa 10 min duren voordat je de mail in je inbox ontvangt. De mail kan ook in je spamfolder terechtkomen.
Oeps! Er ging iets mis. Check je gegevens en pas aan waar nodig. Verzend het formulier vervolgens nogmaals.